Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

vatandaşlık başvurusu

Türk vatandaşlığının gerekli şartları doğrultusunda yapılan başvuru işlemleri danışmanlık hizmetleri güvenli ve hızlı olarak sağlanabilmektedir. Bu aşamada izlenilmesi gereken adımlar içinde vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır? Soruları da yanıtlanmaktadır. Danışmanlık ve iş takibi hizmetleri olarak bulunduğumuz işlemlerde kısa sürede kontrollü işlemler tamamlanmaktadır.

Tüm evrakların teslim edildiği İçişleri Bakanlığına bağlı olarak bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü her ilde birim olarak yer almaktadır. Bunun içinde iller de yer alan Müdürlüklerde Türk vatandaşlığı başvurusu mümkün olabilmektedir.

Vatandaşlık başvurusunun yapılması için Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlık için şartları her zaman online olarak bulunabilmektedir. Bu şartlar içerisinde geçerli olan durumların başında 5 yıl boyunca Türkiye ‘de kesintisiz olarak ikamet edilmesi gerekmektedir. Çalışmak maksadıyla gelen ve kesintisiz 5 yıl Türkiye’de kalan yabancılar dışında Türk vatandaşlığı almak isteyenler 250 bin dolar değerinde ev alımı yapması durumunda vatandaşlık için başvuruda bulunabilir.

Türkiye’de Ev Alanlara Vatandaşlık Başvurusu

Zamana ihtiyaç olmadan Türk vatandaşı olabilmek için mülk alımı istisnai olarak belirlenmiştir. Bu durum 19.09.2018 tarihinde geçerli olarak yararlanılabilmektedir. En geçerli şart olarak da alınacak mülkün en az 250.000 ABD doları olması gerekmektedir. Başvuru sonucunda kabul edilen İstisnai Türk vatandaşlığı belgeleri de ön başvuru olarak başlamaktadır. Bu sırada;

  • Pasaport örneği
  • İkamet izninin bulunduğu noter tasdikli örneği
  • Alacağınız mülkün onayı olduğu tapu kayıt örneği
  • Ödeme yapılacak olan ve aracı olarak kullanılacak banka ya da aracı kurumdan elde edilen onaylı belge
  • Noter üzerinden alınan ödeme bilgilerinin olduğu katılım fonu
  • Tapu ve ticaret sicil kayıtlarında özel olarak bulunan kurumlar noter muvakafatnamesi
  • Bağlı olunan şirket bilgileri şeklinde gerekli evraklar temin edilmelidir.

Vatandaşlık Başvurusu için Gerekli Belgeler

vatandaşlık başvurusu
vatandaşlık başvurusu için gereken evraklar

Farklı sebeplerden ötürü oluşan vatandaşlık bilgilerinin dışında başvuru ile yapılan işlemler belirli evraklar dahilinde tamamlanmalıdır.  Vatandaşlık başvurusu belgeleri olarak istenilen evraklar içerisinde;

  • Vat – 5 formunun olduğu dilekçe ( Ek – 5 )
  • Kişinin bağlı devlet vatandaşlığını belirten pasaport ya da geçerli belge
  • Vatansız ise bunu belirtecek gerekli belge veya evrak
  • Medeni hal durumu
  • Evlilik durumuna uygun olarak eş ve çocukların bulunduğu nüfus kayıt örneği
  • Hizmet bedelini gösteren Maliye’ye yatırılmış vezne makbuzu şeklinde belgeler bir araya getirilmelidir.

Olası durumlarda olabilecek Türk vatandaşlığı işlemleri de doğum ve evlilik ile de mümkündür. Evlilik yolu ile Türk vatandaşlığı başvurusu içinde aynı zamanda evraklarla temin edilmektedir. Türk vatandaşının en az 3 yıl boyunca yabancı uyruklu biriyle evli olması dahilinde Türk vatandaşlığı edinmesi mümkündür. Bunun içinde belirli evrakların İçişleri Aile bakanlığına teslim edilmesi gerekmektedir.

  • Vat – 6 form dilekçesi
  • Kişinin bağlı olduğu devlet pasaportu ya da vatansız belgesi
  • Kişiye uygun verilen doğum belgesi ile nüfus kayıt örneği
  • Kişinin devamlı olarak bulunduğu ikamet tezkeresi
  • Herhangi bir suç işlenmemiş olması ve bunun aksi durumlarında alınmış mahkeme kararı belgesi
  • Hizmet bedeline karşılık yapılmış ödeme makbuzu olarak evrakların tamamlanması ile Türk vatandaşlığı başvurusu yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir